Werkzaamheden
We gaan met onze deelnemers werken in ons voedselbos met kwekerij en we gaan op pad om te helpen bij andere voedselbossen. Een greep uit werkzaamheden die we bieden zijn de volgende:

Helpen met aanplanten van plantgoed in kwekerij. Samen met de mensen uit te buurt gaan we bomen en struiken planten. Hier leer je ook hoe een voedselbos in elkaar zit. Leerdoel sociaal, samenwerken en werkervaring.
Helpen met kleine onderhoudswerkzaamheden in voedselbos en op het landgoed. Een voedselbos heeft weinig onderhoud nodig, maar toch is er wel iets te doen. We proberen de woekeraars onder controle te houden en snoeien soms een boom of struik voor de toegankelijkheid. Leerdoel groenbeheer, plannen, sociaal en samenwerken.
Oogsten in het voedselbos. Het hele jaar rond is er van alles te oogsten in het voedselbos. We gaan in ieder seizoen op pad om bessen te plukken, noten te rapen, bladeren te knippen en vruchten te plukken. Leerdoel; plannen, samenwerken, zelfstandig werken.
Verwerken van de oogst. Als het geplukt is kunnen we dit direct verkopen aan horeca of consument, maar we kunnen ook een deel verwerken tot jams, chutneys, sappen of olie. Deze producten worden verpakt en ingepakt. Leerdoel; koken, verpakken, structuur, zelfstandig werken en orders opvolgen.

Waar doen we dit
We werken aan het voedselbos op Landgoed Grootstal. Hier voeren we alle werkzaamheden uit die op het landgoed voorkomen. Met een kleine groep gaan we ook op pad om te helpen in het voedselbos op locatie of bij een voedselbos in de regio zoals bij Park Lingezegen.

Wat leren we
Het doel dat we hopen te bereiken is een leer- en werkplek voor mensen met een beperking en/of een afstand tot de arbeidsmarkt. Voedselbossen rukken op en komen langzaam uit het hoekje van de hobby richting de echte landbouw van de toekomst. Hoe leuk is het als de deelnemers zijn opgeleid en ervaring hebben in het werken in een voedselbos en later ook aan de slag kunnen als assistent voedselboswachter in een van de bestaande of op te zetten voedselbossen in Nederland?

  • Functies: Boswachter en Medewerker bos- en natuurbeheer
Neem contact op
Plan Mijn Route